Hur balanserar vi vÄr maskulina och feminina energi? (Del 1 av 6)

Den maskulina och feminina energin Àr nÄgonting som finns inom oss alla oavsett kön. NÀr dessa energier Àr i balans sÄ fungerar vi optimalt som mÀnniskor. Men de flesta av oss lever med obalanser.
Stenar

I ett tidigare inlÀgg lyfte jag fram behovet av att balansera den maskulina och feminina energin inom var och en av oss. Dels för att fungera optimalt som individer, men Àven för att fungera optimalt i vÄra relationer och som vÀrld i stort. 

MÄnga hörde av sig till mig med den mycket bra följdfrÄgan:

– Hur gör vi dĂ„? Hur gör vi för att balansera energierna? 

NÀr jag började skriva pÄ ett svar sÄ insÄg jag snart att jag var pÄ vÀg att skriva en hel bok. Det Àr en högst omfattande frÄga Àven om det i slutÀndan Àr vÀldigt enkelt nÀr vi förstÄr principerna. Jag beslutade mig dÀrför för att dela mina tankar, erfarenheter och upplevelser kring detta i en serie av 6 inlÀgg, varav detta blir det första.

Del 1: Vad Àr maskulin och feminin energi? Hur fungerar de?

𝗗đ—Čđ—» 𝗳đ—Čđ—șđ—¶đ—»đ—¶đ—»đ—ź đ—Čđ—»đ—Čđ—żđ—Žđ—¶đ—» (element: jord och vatten) representeras av varandet. Av kĂ€nslans eller hjĂ€rtats intelligens. Intuitionen. Vi kan Ă€ven kalla det för ”kroppens intelligens” eftersom vĂ„ra kĂ€nslor förmedlas via kroppen. Om vi förestĂ€ller oss den feminina energin som en rörelse igenom vĂ„ra kroppar sĂ„ rör den sig nerifrĂ„n och upp i en moturs spiralrörelse. Den feminina energin Ă€r drömmaren. Den vĂ„rdande och omhĂ€ndertagande. Modern. Famnen. Den villkorslösa.

𝗗đ—Čđ—» đ—ș𝗼𝘀𝗾𝘂đ—čđ—¶đ—»đ—ź đ—Čđ—»đ—Čđ—żđ—Žđ—¶đ—» (element: eld och luft) representeras av görandet. Av det praktiska görandet och genomförandet, samt av organisering, struktur, planering. Tankens intelligens. Den matematiska, logiska, intelligensen. Om vi förestĂ€ller oss den maskulina energin som en rörelse igenom vĂ„ra kroppar sĂ„ rör den sig uppifrĂ„n och ner i en medurs spiralrörelse. Den maskulina energin Ă€r verkstĂ€llaren. Den aktiva och framĂ„tdrivande. Fadern. Den uppfordrande.

Balans vs. obalans

NĂ€r det rĂ„der balans mellan dessa energier (i oss sjĂ€lva, i vĂ„ra relationer och i vĂ€rlden – vilket egentligen Ă€r samma sak) sĂ„ skapas ett kreativt flöde i total balans mellan hjĂ€rta och hjĂ€rna. Mellan förnuft och kĂ€nsla. Vi hamnar i det vi kallar för en positiv spiral. I det vi upplever som ”flödet”. I en kosmisk dans som vi alla Ă€lskar att dansa.

NĂ€r det rĂ„der obalans mellan energierna – överskott eller underskott av den ena eller andra – sĂ„ hamnar vi i en destruktiv och nedbrytande spiral. Vi blir sjuka, överviktiga, förslappade, deprimerade, förgiftade (bĂ„de fysiskt, hormonellt och kĂ€nslomĂ€ssigt). VĂ„ra liv blir fyllda av kamp, drama, stress, motstĂ„nd och oförverkligade drömmar. Vi hamnar ur flow.

Feminint underskott

NÀr den feminina energin inte fÄr utrymme att vara i sitt varande sÄ kan det inte ske nÄgon utveckling eftersom den feminina energin Àr den som drömmer de nya drömmarna som den maskulina energin verkstÀller. Vi upplever dÄ att vi nöter pÄ tomgÄng och inte kommer nÄgonstans.

NÀr den feminina energin inte fÄr tillrÀckligt med utrymme upphör utvecklingen. Inget nytt liv föds och inget nytt föds i livet. Vi upprepar bara samma gamla mönster om och om igen. Den maskulina energin har inte fÄtt nÄgra nya instruktioner att verkstÀlla och den maskulina energin börjar Àven bli vÀldigt trött av att gÄ pÄ högvarv hela tiden.

NÀr vi under en lÀngre tid har överskott av maskulin energi sÄ brÀnner vi ut oss. Vi drabbas av utmattningssymptom sÄ att kroppen/den feminina energin ska ges utrymme att balanseras upp igen.

Feminint överskott

NÀr det Àr obalans med feminint överskott sÄ fastnar kreativiteten vid drömmar och fantasier och man kommer inte loss. Vi fÄr inte arslet ur vagnen. Vi kan veta en massa saker om vad vi borde göra och ha en massa lÀngtan och vilja, men det kÀnns som att energin har fastnat. Energin blir seg och vi blir omotiverade. Vi saknar den maskulina verkstÀllaren. Den som bara gör. Den som fÄr saker att hÀnda utan att kÀnna efter sÄ mycket hela tiden. Den som inte vÀntar pÄ rÀtta tillfÀllet utan som istÀllet skapar det. 

En komisk dans snarare Àn en kosmisk

Just nu upplever jag att mÄnga av oss kastas fram och tillbaka mellan dessa ytterligheter. Mellan att göra alldeles för mycket alldeles för fort och mellan att göra ingenting alls alldeles för lÀnge.

Det blir en riktigt skumpig och ryckig dans. Full gas. TvÀrnit. Full gas. TvÀrnit. NÀr den maskulina energin till slut har brÀnt ut sig sÄ blir det överskott av feminin energi. Det Àr fullt nödvÀndigt att vila och vÄrda sig sjÀlv dÄ utan att forcera fram nÄgot görande. Energierna har helt enkelt slutat att samarbeta. Det Àr som tvÄ kugghjul som har hoppat ur spÄr. Men kroppen Àr intelligent sÄ nÀr vi lyssnar pÄ dess behov och ger den tid, omsorg och kÀrlek sÄ kommer balansen att ÄterupprÀtta sig.

Mer om detta i följande avsnitt:

Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl