Hur balanserar vi vÄr maskulina och feminina energi? (Del 5 av 6)

Vi har lÀrt oss att hedra vÄr fader - vÄr maskulina energi. Men för att upprÀtta balans behöver vi nu Àven förstÄ hur vi pÄ bÀsta sÀtt hedrar vÄr moder - vÄr feminina energi. HÀr följer rÄd för hur du gör detta.
Jorden i en hand

Tidigare delar i serien:

Del 5: Om att hedra det feminina inom var och en 

 Vi har alla lÀrt oss att hedra fadern och att dyrka det maskulina. Alla som har upplevt utbrÀndhet har Àven upplevt de sjÀlvanklagelser som kommer som följd av att inte lÀngre kunna driva framÄt. SjÀlvanklagelser som grundar sig i att vi inte lÀngre kÀnner oss dugliga eller vÀrda nÄgonting nÀr vi inte lÀngre kan prestera. Det Àr sÄ mycket vi alla har dyrkat det maskulina. NÀr det maskulina överskottet brÀnner ut oss och ersÀtts av nödvÀndigt överskott pÄ feminin energi sÄ genomlever vi ett visst förakt gentemot oss sjÀlva. Detta sjÀlvförakt Àr en direkt spegling av vÄr bristande kÀrlek gentemot vÄr moder. En spegling av vÄr bristande respekt för vÄr feminina essens, vÄra kroppar.
 
Vi har hedrat och dyrkat fadern. Vi har hedrat och dyrkat görandet, presterandet, drivandet och tankens intelligens. Men vi har inte hedrat modern inom oss. Varandet, omsorgen, kÀrleken, kroppen, intuitionen och hjÀrtats intelligens. Vi har dyrkat elden och vinden, men vi har inte hedrat och vördat jorden och vattnet. VÄr luft Àr förvisso ocksÄ förorenad av det maskulina överskottet, men vi kan se tydligt hur vÄr bristande vördnad för modern och jorden har yttrat sig i förgiftning av vÄr jord och vÄra hav. SÄ som vi behandlar oss sjÀlva och vÄra kroppar, sÄ behandlar vi ocksÄ vÄr moder. Vi har förgiftat oss sjÀlva och vi har förgiftat vÄr moder. Allting, precis allting i det yttre Àr verkligen en spegling av vÄrt inre. 

Att vörda och vÄrda vÄr inre kvinna

 SÄ hur hedrar vi dÄ vÄr moder? Hur hedrar vi vÄra kroppar? Hur hedrar vi det feminina inom var och en? Att balansera vÄra energier handlar till stor del just nu om att fÄ vÄr inre kvinna att kÀnna sig trygg, hÄllen och Àlskad. Att fÄ henne att kÀnna att hon ocksÄ fÄr vara med i dansen och att det maskulina inte kommer att ta över och dra ivÀg i sina plikter och i sin egen koreografi.
 
HÀr följer nÄgra exempel pÄ vad du kan göra för att din inre kvinna ska kÀnna sig trygg, hÄllen och Àlskad. NÀr ditt feminina blir betryggad om att hon kommer bli respekterad och fÄ utrymme att bÄde andas och vila, sÄ kommer hon att vÄga slÀppa taget och dansa tillsammans med din inre man igen.

1. NĂ€rvaro i nuet

Det Àr enbart i nuet som de bÄda kan mötas. Att praktisera medveten nÀrvaro sÄ ofta du bara kan Àr dÀrför avgörande för att skapa balans. Den maskulina energin vill av naturliga skÀl uppehÄlla vÄra tankar vid dÄtid och framtid, sÄ att vi kan lÀra oss av vÄra erfarenheter och planera för framtiden. Men det Àr bara i nuet som det feminina och maskulina kan samarbeta.

2. Att skapa en kÀrleksfull inre och yttre miljö

 Allt som stressar oss aktiverar den maskulina överlevnadsenergin, sÄ Àven vÄra tankar. En kÀrleksfull inre miljö Àr en miljö av kÀrleksfulla, omvÄrdande och upplyftande tankar. Den yttre kÀrleksfulla miljön bestÄr givetvis av kÀrleksfulla, omvÄrdande och upplyftande mÀnniskor och omstÀndigheter. 

LikvÀl som att vi behöver upphöra med att förgifta vÄra kroppar med kemikalier, stress mm. för att kunna höra det femininas röst sÄ behöver vi Àven upphöra med att förgifta vÄr inre miljö med destruktiva och nedbrytande tankar.

3. Kroppskontakt

 Allt som hjÀlper oss att skapa kontakt med kroppen hjÀlper oss att balansera vÄr feminina energi och göra henne tryggt förvissad om att hon Àr hörd och sedd. Eftersom det feminina förmedlar sig genom din kropp sÄ blir hon trygg nÀr du kÀnner kontakt med kroppen. Hon vet dÄ att hon kan kommunicera sina behov till dig. Kroppskontakt kan skapas med medveten nÀrvaro eller med hjÀlp av beröring (massage, kramar, varma/kalla bad/duschar) och genom fysisk rörelse.

4. Rörelse

 Mjuka fysiska övningar, som yoga, Chi gong mm. med stort fokus pĂ„ andningen bidrar till kroppskontakt. Även frigörande dans som inte krĂ€ver sĂ„ mycket tankar Ă€r ett fantastiskt verktyg. Högintensiva och prestationsinriktade motionsformer bidrar dock till stress och till att stĂ€rka den maskulina energin. Även motion som utgĂ„r ifrĂ„n ett sjĂ€lvförakt, dvs ifrĂ„n ett missnöje och fördömande kring kroppen, skapar stress.

5. Andas och chanta

 Alla vet att andningen Àr avgörande för att slÀppa pÄ bÄde fysiska och kÀnslomÀssiga spÀnningar som har satt sig i kroppen. NÀr vi djupandas sÄ masserar vi insidan av kroppen genom vagusnerven. Vi aktiverar kroppens lugn och ro-system och syresÀtter vÄra celler. Samma sak gÀller nÀr vi sjunger, ljudar, tonar och chantar. DÄ vibrerar vi Àven loss spÀnningar i kroppen och aktiverar vagusnerven.

6. Skaka, grÄta, skratta

 Att fysiskt skaka kroppen (som tex i extatisk eller frigörande dans) bidrar ocksÄ till att kroppen slÀpper spÀnningar och energiblockeringar som skapats till följd av stress och obearbetade emotioner. Detta Àr ocksÄ den stora anledningen till att kroppen sjÀlv skakar bÄde nÀr vi grÄter och skrattar. Ett sorts inbyggt utrensningssystem i vÄra kroppar som frigör vÄra nervbanor och vÄrt energisystem. I vissa healingformer sÄ kan man ocksÄ uppleva att kroppen frigörs och helas genom skakningar. 

Jag kan Ă€ven rekommendera TRE – Tension and Trauma Releasing Exercise .

7. Jordning

Givetvis! För att skapa balans till den maskulina elden och luften sÄ behöver vi jorda oss i nÀra möte med jorden och vattnet. Att vistas ute i naturen och lÄta moderns lugn fÄ omfamna oss. Naturen har ingen brÄdska. DÀr existerar inte stress. DÀr vÀxer allt i sin egen takt.
 
GÄ barfota pÄ moder jord. LÀgg dig ner och vila din kropp mot henne. LÄt hennes vatten fÄ omsluta dig. Bada, duscha varmt/kallt. LÄt vattnet fÄ massera din kropp i medveten nÀrvaro och kroppskontakt. Drick mycket vatten! Uttorkning ökar stressen och ökar den maskulina energin och de flesta av oss Àr mer uttorkade Àn vad vi Àr medvetna om. 

Och mycket, mycket mer...

 Det finns oÀndligt mÄnga fler saker som hjÀlper oss att fÄ kontakt med kroppen och att bÀttre höra vÄr moders röst inom oss. NÄgra av dessa Àr tex: Fasta (en raketinjektion för att fÄ bÀttre intution), Högfrekvent kost, Skapa för skapandets skull, Meditera mm. mm.
 
Jag kan tyvÀrr inte fÄ med allt jag har skrivit om detta i den hÀr bloggserien. MÄnga av er har uttryckt en önskan om att jag ska skriva en bok i Àmnet och det kÀnns sannerligen som att den boken Àr pÄ vÀg att manifestera sig. SÄ tack för att ni peppar och uppmuntrar mig!
 
I nĂ€sta avsnitt – det sista avsnittet i den hĂ€r bloggserien – kommer jag att dela en helande meditation som jag helt spontant fick tillgĂ„ng till under en healingsession och vars frĂ€msta syfte Ă€r att balansera vĂ„r feminina och maskulina energi och vĂ„r ljuskropp.

Sista avsnittet i bloggserien:

DEL 6: Om att balansera vÄr ljuskropp (Merkaba-Meditation).

Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl