Om balansen mellan feminint och maskulint

Vad innebÀr det att ha balans mellan vÄr feminina och maskulina energi? Hur pÄverkar det vÄra relationer nÀr vi inte tar ansvar för vÄr egen balans?

IgÄr tidigt pÄ morgonen sÄ skrev jag till en vÀn. Samtidigt som jag skrev sÄ insÄg jag att jag plötsligt hade tillgÄng till ny information i mitt medvetande, angÄende sammansmÀltningen mellan det maskulina och feminina. Jag upplever detta fenomen ganska ofta nu för tiden. Att jag plötsligt bara vet saker som jag inte har vetat innan. Att jag ser samband pÄ ett helt nytt sÀtt utan att ha tÀnkt ut dem.

SammansmÀltning

Jag sÄg bilden av en DNA-strÀng framför mig som var delad pÄ lÀngden i sina tvÄ strÀngar som skulle gÄ samman. Den ena strÀngen förestÀllde den maskulina (fadern/yang) och den andra strÀngen förestÀllde den feminina (modern/yin).

Jag förstod att för att en sammansmÀltning ska kunna ske (tex mellan tvÄ mÀnniskor i en relation eller mellan vÀrldar, dimensioner, tidslinjer etc) krÀvs total balans mellan det maskulina och feminina inom var och en av de tvÄ som ska smÀlta samman.

Om vi tar exemplet med en kÀrleksrelation sÄ krÀvs det att bÄda parterna har balanserat sin maskulina och feminina energi 50/50 för att ett sant möte ska kunna ske och för att de ska fungera optimalt tillsammans. Utmaningen uppstÄr just i mötet med andra och i synnerhet nÀr tvÄ ska bli ett. Vi kan sjÀlva leva med en obalans utan att vi kÀnner sÄ mycket av den, men vi bidrar dÄ ÀndÄ till obalans i det kollektiva. Tillsammans kan vi hjÀlpas Ät att spegla varandras obalanser.

Överskott och underskott

Min erfarenhet Àr att maskulint överskott till slut gör mig sjuk. Jag fÄr vÀrk i kroppen, huvudet mm och upplever utmattningssymptom/utbrÀndhet. Energin drar pÄ för hÄrt och brÀnns till slut ut. NÀr det Àr obalans med feminint överskott sÄ fastnar kreativiteten vid drömmar och fantasier och man kommer inte loss. Vi fÄr inte arslet ur vagnen. Vi kan veta en massa saker om vad vi borde göra och ha en massa lÀngtan och vilja, men det kÀnns som att energin har fastnat. Energin blir seg och vi blir omotiverade. Det finns givetvis mÄnga fler yttringar av obalanserna men detta sammanfattar min upplevelse. 

I bĂ„da fallen sĂ„ stagnerar energin till slut. För att energierna ska kunna dansa med varandra i DNA-spiralen krĂ€vs balans 50/50. NĂ€r balansen inte finns utsĂ€tts “DNA-strĂ€ngen” för slitage och blir sjuk. Det Ă€r som att dansa med ett ben med jĂ€ttemycket muskler och det andra med inga muskler alls. Det blir ojĂ€mn vikt och dĂ€rför blir det slitage. Vi haltar oss fram eller snurrar runt i cirkel som om vi stod pĂ„ gasen och bromsen samtidigt.

tÀndstickor

Fusk-matcha

I en kÀrleksrelation sÄ kan vi försöka fuska oss till ett möte. Om bÄda har matchande obalanser sÄ kan vi fusk-matcha vÄra strÀngar och ÀndÄ försöka dansa lite grann. .

Dvs. om jag har 70/30 (maskulint/feminint) och min partner har 30/70, sÄ kan vi fusk-matcha ihop oss och vi kan uppleva att vi dansar hyfsat bra tillsammans. Men obalanserna hinner alltid ikapp förr eller senare. Den ena kommer att nötas ut mer och stagnation kommer att uppstÄ. BÄda mÄste vara drivande i dansen för att det ska bli balans, annars blir det övervikt Ät det ena eller andra hÄllet. Dansen kommer till slut att avta tills vi mest bara stÄr och stampar.

Vi försöker dÄ luta oss pÄ varandra och vill gÀrna att den andre ska leda, driva och dra. Vi vill att den andre ska ge sÄ att vi kan fÄ, eftersom vi upplever att vi sjÀlva saknar energi.

“Men kom igen dĂ„ för fan! Bjud lite pĂ„ dig sjĂ€lv! Var inte sĂ„ jĂ€kla seg och trött och trĂ„kig! Ta lite intiativ!”

Balansen i dansen

Men som det sĂ„ vackert heter “You are not stuck in traffic. You are traffic.”
Ju mer vi försöker luta oss pĂ„ varandra desto sĂ€mre gĂ„r det att dansa. Enda sĂ€ttet och enda vĂ€gen Ă€r att var och en balanserar sin egen maskulina och feminina energi igen – 50/50. Det Ă€r ocksĂ„ i den balansen som vi kan smĂ€lta samman och skapa en helt ny vĂ€rld. Balansen i den kosmiska dansen Ă€r upp till var och en av oss.

Mer lÀsning i Àmnet...

Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl