Hur balanserar vi vÄr maskulina och feminina energi? (Del 3 av 6)

Hur hÀnger utbrÀndhet och överskott av maskulin energi ihop? Vad kan vi göra Ät saken? I den hÀr artikeln tar vi upp vikten av balans mellan varande och görande.
Ensamt TrÀd

SÄ fort jag sÀtter mig för att skriva sÄ Àr det som att vrida pÄ en kran. Det gudomligt feminina och det gudomligt maskulina tycks ha sÄ otroligt mycket att förmedla att jag omöjligt kan fÄ med allt i den hÀr bloggserien,  Jag ska hur som helst göra mitt allra bÀsta för att göra en förstÄelig sammanfattning av allt som flödar till mig just nu.

Vi har tidigare talat om:

Del 1: Vad Àr maskulin och feminin energi? Hur fungerar de?
Del 2: Om hur vÄra obalanser uppstÄr (och om Coronans budskap). 

Del 3 av 6: Om maskulint överskott och utbrÀndhet

Som vi nĂ€mnde i tidigare avsnitt sĂ„ lever de flesta av oss – kvinnor som mĂ€n – med ett maskulint överskott. Detta till följd av att vi lever i en vĂ€rld som har fastnat i överlevnads-mood (fight or flight-mood). NĂ€r vi levt med maskulint överskott en lĂ€ngre tid sĂ„ slĂ„r den energin ut vĂ„rt system, vi blir sjuka och utbrĂ€nda. Detta kan vi se bĂ„de pĂ„ individnivĂ„ och rent kollektivt dĂ€r vi befinner oss som vĂ€rld just nu. VĂ„ra fysiska kroppar Ă€r en förlĂ€ngning av moder jords energi. ”Vi Ă€r av jorden kommen.” Och vĂ„r moder jord Ă€r ocksĂ„ utbrĂ€nd just nu. Det hon upplever, upplever vi – och vice versa.

VÄra kroppar fungerar som ett sprÄkrör för den feminina energin och vÄra sjÀlars intelligens. NÀr vi inte lyssnar till vÄra kroppar sÄ lyssnar vi inte till den feminina energin, dess vilja, lÀngtan och behov. Vi tappar kontakt med vÄrt högre medvetande, vÄrt högre jag, vÄr sjÀl. NÀr vi kör över vÄra kroppars signaler och behov och i större utstrÀckning lyssnar till vad vÄr tanke sÀger att vi mÄste, borde göra osv. sÄ skapas sÄ smÄningom obalanser av maskulint överskott.

Under kortare perioder sÄ Àr det inte skadligt att uppleva obalanser, det Àr en naturlig och ibland nödvÀndig del av livet. Ibland behövs en större dos av maskulin energi (eld och luft) och ibland en större dos av feminin (jord och vatten). Problem uppstÄr nÀr vi fastnar i ett statiskt förhÄllande med överskott av den ena och underskott av den andra. Obalanserna gör att varken de feminina eller maskulina egenskaperna kan fungera optimalt. De förvrÀngs.

Livet vill balans

Men livet strÀvar alltid efter balans och livet vill att du ska leva som den största möjliga versionen av dig sjÀlv, fullt uttryckt. Om vi som mÀnsklighet hade fÄtt rÄda med vÄr begrÀnsade intelligens sÄ hade vi utrotat oss sjÀlva för lÀnge sedan, men livets intelligens visar oss vÀgen.

NĂ€r vi under en lĂ€ngre tid har ignorerat den feminina energins signaler sĂ„ blir vĂ„ra kroppar mer mottagliga för sjukdomar. Detta för att vi behöver stanna upp, vila och lĂ„ta den feminina energin balanseras upp igen. Efter att ha levt med en lĂ€ngre tids överskott av maskulin energi upplever vi utmattning. Om vi dĂ„ inte lyssnar till kroppens signaler och vĂ€ljer att balansera upp energierna sĂ„ drabbas vi till slut den vĂ€rre graden av utmattning – dvs. utbrĂ€ndhet. Vid utmattning och utbrĂ€ndhet försĂ€tts vi i ett tillstĂ„nd med nödvĂ€ndigt överskott av feminin energi, sĂ„ att vi kan börja balansera vĂ„ra nivĂ„er igen.

Feminint överskott och avtÀndning

Den feminina energin bestÄr som bekant av varandet och kÀnnandet till skillnad frÄn den maskulina energins görande, tÀnkande, planerande och strukturerande. NÀr den feminina energin Àr i balans med den maskulina sÄ flödar kreativiteten och görandet utan att vara framtvingat eller forcerat. Vi befinner oss dÄ i en flödande dans dÀr rörelsen sker helt utan anstrÀngning, som ett porlande rinnande vatten.

Vid ett överskott pÄ feminin energi upplever vi tröghet och utmattning. BÄde mentalt och fysiskt. Vi upplever förlamande trötthet. HjÀrndimma. SvÄrighet att fokusera och tÀnka klart. Vi tappar minnet och vi tappar vÄr förmÄga att organisera och strukturera vÄra liv.

Ångesten som mĂ„nga upplever i samband med utbrĂ€ndhet Ă€r till stor del en kemisk avtĂ€ndning pĂ„ stresshormonet kortisol. Kroppen har levt i överlevnadsstress under sĂ„ lĂ„ng tid att den blivit beroende av kortisol. NĂ€r den dĂ„ blir utmattad och inte Ă€r förmögen att förse sig sjĂ€lv med kortisol sĂ„ uppstĂ„r istĂ€llet en mental/kĂ€nslomĂ€ssig stress i form av Ă„ngest. En sorts dödsryckning dĂ€r kroppen fortfarande försöker att fĂ„ sin kortisolfix genom att skapa inre stress. Under den hĂ€r perioden sĂ„ krĂ€vs det överskott av feminin energi, för att hindra oss ifrĂ„n att fortsĂ€tta göda den maskulina energin. Vi kĂ€nner oss utmattade Ă€nda tills vi balanserat upp nivĂ„erna och Ă€nda tills vi verkligen förstĂ„r vikten av att fortsĂ€ttningsvis respektera vĂ„ra kroppar och vĂ„r kropps signaler. Ända tills vi slutar att köra över vĂ„ra kroppar med vĂ„r tanke och vilja.

Traumatiserad maskulin energi

NĂ€r vi har brĂ€nt ut den maskulina energin sĂ„ Ă€r det fullt nödvĂ€ndigt att vila och vĂ„rda sig sjĂ€lv utan att forcera nĂ„got “görande”. Energierna har för en tid slutat att samarbeta. Det Ă€r som tvĂ„ kugghjul som har hoppat ur spĂ„r. Men kroppen Ă€r intelligent sĂ„ nĂ€r vi lyssnar pĂ„ dess behov och ger den tid, omsorg och kĂ€rlek sĂ„ kommer balansen att Ă„terupprĂ€tta sig.

Efter en utbrÀndhet sÄ kan den maskulina energin ha blivit en aning traumatiserad. Den maskulina energin kan kÀnna sig rÀdd att börja ta tag i saker och ting igen för att den vet att den har lÀtt att ta över showen och dra ivÀg. Den maskulina energin kan helt enkelt kÀnna sig en smula rÀdd att hoppa upp pÄ hÀsten igen för att han Àr rÀdd att fÄ dra hela lasset sjÀlv. Samtidigt sÄ klarar vi inte heller av att fortsÀtta leva med feminint överskott. I det feminina överskottet sÄ fÄr vi förvisso bara vara och vi kÀnner kanske inte ens nÄgon direkt lÀngtan efter nÄgot annat, men sÄ smÄningom sÄ stagnerar livet och utvecklingen och vÄra sjÀlar lÀngtar trots allt efter att fÄ dansa. VÄr inre man (vÄrt gudomligt maskulina) och vÄr inre kvinna (vÄrt gudomligt feminina) lÀngtar efter att fÄ dansa tillsammans!

För att fÄ igÄng dansen mellan energierna igen sÄ kan vi behöva putta lite pÄ den maskulina energin och med viss anstrÀngning aktivera oss sjÀlva igen. Det Àr dÄ samtidigt av största vikt att vi fortsÀtter att vara extremt lyhörda för vÄr kropps signaler och behov. Lyhörda för den feminina energins röst som kommunicerar genom vÄra kroppar. Men för att höra vÄra kroppars signaler behöver vi dÄ ocksÄ ta bort sÄdant som stör vÄr kropps kommunikation med oss.

Mer om detta i kommande avsnitt:

Del 4: Om att börja lyssna till kroppen – Det femininas röst
Del 5: Om att hedra det feminina inom var och en 
Del 6: Om att balansera vÄr ljuskropp (Merkaba-meditation)

Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl