Hur balanserar vi vÄr maskulina och feminina energi? (Del 4 av 6)

Kroppen Àr sjÀlens tempel - Moder guds tempel. I den hÀr artikeln tar vi upp vikten av att lyssna till vÄra kroppar för att höra vÄra sjÀlar och vad som eventuellt kan hindra kommunikationen.
Vattendroppe

Tidigare delar:

Del 4: Om att börja lyssna till kroppen - Det femininas röst

NĂ€r vi har fastnat i ett överskott med maskulin energi sĂ„ har vi fastnat i överlevandsenergin. I ett fight or flight-mood med ett högt stresspĂ„slag som fĂ„r oss att insjukna i allvar och brĂ€nna ut oss sjĂ€lva. Den maskulina energin behövs för att skydda oss och vĂ€rna om vĂ„r överlevnad. För att kunna tĂ€nka bakĂ„t och lĂ€ra oss av erfarenheter och för att planera, strukturera framĂ„t. Men nĂ€r vi fastnar i övelevnads-mood sĂ„ förtrĂ€ngs den feminina energin inom oss – som innebĂ€r att Ă€ven leva, leka och njuta – HĂ€r och Nu. Att njuta av det vi Ă€r och av det vi har skapat. Utan balans mellan energierna sĂ„ kĂ€nns livet meningslöst och som en evig kamp. Vi blir deprimerade och sjuka.

NÀr vi inte lyssnar pÄ vÄra kroppar (moder jords energi inom oss), vilka fungerar som sprÄkrör för den feminina rösten och energin, sÄ tvingas vÄra kroppar till slut att sluta fungera för att vi ska stanna upp i varandet och balansera upp vÄr feminina energi. Ett sÀtt att leva i mer balans Àr att lyssna mer till vÄra kroppar, men för att höra vÄra kroppars signaler behöver vi ta bort sÄdant som stör vÄr kropps kommunikation med oss.

Orsaker till bristande kommunikation

Vad Ă€r det dĂ„ som gör det svĂ„rt för oss att lyssna till vĂ„r kropps signaler? En av de största anledningarna Ă€r att vi aldrig har fĂ„tt lĂ€ra oss att det Ă€r viktigt. De flesta av oss har tidigt fĂ„tt lĂ€ra oss att köra över vĂ„r kropps signaler. Vi fĂ„r inte lĂ€ra oss att lyssna, tolka och respektera vĂ„r kropps behov. Men kroppen Ă€r sannerligen sjĂ€lens tempel – Moder guds tempel – sĂ„ nĂ€r vi inte skapar förutsĂ€ttningar för oss att lyssna till vĂ„ra kroppar sĂ„ kan vi inte heller höra vĂ„ra sjĂ€lar eller stĂ„ i kontakt med vĂ„rt högre medvetande.

Följande punkter tar upp nĂ„gra av de saker som gör det svĂ„rt för oss att höra och tolka vĂ„r kropps signaler
 

1. KÀnslostyrt Àtande och energisÀnkande matkonsumtion

Vi har lÀrt oss att Àta helt felaktigt och mycket mer föda Àn vad vi egentligen behöver. De som har erfarenhet av att fasta regelbundet har alla upplevt att de hungerkÀnslor som vi vanligtvis tolkar som hunger till största del Àr falska hungersignaler, samt att vi fÄr mer energi av att Àta mindre och mer sÀllan.

NÀr kroppen stÀndigt Àr upptagen av att hantera nedbrytning och sortering av föda sÄ hör vi inte dess övriga signaler lika tydligt, i form av t ex kÀnslor och intuition. I vÀstvÀrlden Àter vi till största del för att döva vÄra kÀnslor. KÀnslor som kan uppfattas som hunger men som egentligen har andra budskap till oss (tex oro, Ängest, stress mm). Vi Àter ocksÄ till stor del för att döva den abstinens som orsakas av felaktig matkonsumtion (blodsockerfluktuerande föda).

2. Stress och brist pÄ ÄterhÀmtning

I vÀstvÀrlden har vi till stor del organiserat sönder vÄra liv sÄ att vila och ÄterhÀmtning enbart ska ske vid vissa tidpunkter pÄ dygnet, inte nÀr kroppen sjÀlv behöver det. Stress (fysisk som psykisk) försÀtter kroppen i ett fight-or-flight mood och pumpar ut hormoner i vÄra kroppar som dÀmpar kÀnslor av tex utmattning och hunger sÄ att vi kan ignorera de behoven. Stress Àr en funktion som Àr jÀttebra för vÄr överlevnad, men nÀr den har gÄtt i spinn sÄ tar den istÀllet död pÄ oss. Det Àr jÀttebra att vi inte kÀnner oss trötta nÀr vi blir jagade av en björn men att leva i ett konstant stresspÄslag brÀnner sönder vÄra nervsystem.

3. Kemiska och beroendeframkallande preparat

PÄ samma sÀtt som att föda dÀmpar kroppens signaler till oss sÄ anvÀnder vi Àven olika preparat som pÄverkar kroppens signalsystem. Alkohol, nikotin, koffein/centralstimulerande, socker, beroendeframkallande kemikalier och mediciner gör att signalsystemet blockeras och vi tappar kontakt med vÄr kropp och med vÄra kÀnslor. Dvs med vÄrt signalsystem, med vÄr feminina energi, moderns röst, vÄr intuition. Det hÀr medför att vi kan fortsÀtta att begÄ vÄld pÄ oss sjÀlva och göra saker som Àr skadliga för oss eftersom vi inte lÀngre hör vad kroppen sÀger till oss. Vi utsÀtter kroppen för Ànnu mer stress och förstÀrker den maskulina energin ytterligare eftersom kroppen hamnar i ett överlevnads-mood.

4. Bristande sjÀlvkÀrlek och sjÀlvrespekt

NÀr vi brister i sjÀlvkÀrlek och sjÀlvrespekt sÄ lyssnar vi inte pÄ vÄra kroppar eller pÄ vÄra egna önskemÄl och behov eftersom vi lever i tron att vi inte har nÄgot vÀrde. Bristande sjÀlvkÀrlek och sjÀlvrespekt försÀtter oss om och om igen i stressfyllda situationer dÀr vi kliver över vÄra egna grÀnser, inte sÀger nej och utplÄnar oss sjÀlva.

Bristande sjÀlvkÀrlek yttrar sig i att vi inte respekterar och hedrar vÄra kroppar, att vi inte vÄrdar dem och inte Àlskar dem utan istÀllet tycker att de borde se ut och vara nÄgot annat. NÀr vi inte hedrar vÄra kroppar sÄ hedrar vi inte modern, det feminina. Bristande sjÀlvkÀrlek yttrar sig Àven i sjÀlvkritik och fördömande tankar, vilket ocksÄ skapar stress i vÄra kroppar. VÄra kroppar kan inte skilja pÄ stress skapad av en verklig situation eller pÄ stress skapad av en tanke.

5. Flyktbeteenden

SĂ„ lĂ€nge vi tillĂ€mpar nĂ„gon form av flyktbeteenden eller beroenden som hindrar oss ifrĂ„n att lyssna till vĂ„ra kĂ€nslor – dvs som hindrar oss frĂ„n att lyssna till vĂ„ra kroppars signaler och vĂ„ra grundlĂ€ggande behov – sĂ„ underminerar vi den feminina energin. VĂ„ra flyktbeteenden bestĂ„r av allt vi gör för att inte behöva kĂ€nna vĂ„ra kĂ€nslor och dĂ€rmed inte behöva lyssna till vĂ„r kropp – vĂ„r sjĂ€ls sprĂ„krör. Överkonsumtion (av bĂ„de mat och prylar), kemiska beroenden och all form av missbruksbeteenden (spelberoende, arbetsnarkomani, sexmissbruk, kroppshets, medberoende mm.) som i det yttersta Ă€r flyktbeteenden.

Vad kan vi göra för att balansera?

Givetvis sÄ behöver vi dÄ minimera ovanstÄende beteenden och vanor för att göra det möjligt för oss att lyssna till vÄr kropps signaler. Vi behöver minimera överdriven och felaktig matkonsumtion, minimera stress, skapa bÀttre balans mellan aktivitet och ÄterhÀmtning, minimera vÄr anvÀndning av kemiska och beroendeframkallande preparat som stör vÄr kropps kemi, minimera vÄr kroppshets och vÄra flyktbeteenden samt vÀxa i vÄr sjÀlvkÀrlek i vÄr sjÀlvrespekt.

Vi behöver vĂ€lja att ”hedra vĂ„r moder”. Dvs att hedra det feminina i oss sjĂ€lva genom att hedra vĂ„ra kroppar. Genom att sluta förgifta oss sjĂ€lva med bĂ„de föda, kemikalier och giftiga tankar och kĂ€nslor. Genom att sluta förorena hennes skogar och hav i oss sjĂ€lva.

NĂ€r vi ger vĂ„r kropp den kĂ€rleksfulla omsorg den behöver sĂ„ hedrar vi vĂ„r moder. NĂ€r vi hedrar vĂ„r moder sĂ„ börjar hon att sjunga igen. DĂ„ börjar hennes livslust att röra sig inom oss pĂ„ nytt. NĂ€r vi hedrar vĂ„r moder sĂ„ reser hon sig igen, för att ge av sin grĂ€nslösa kĂ€rlek till oss. NĂ€r vi hedrar vĂ„r moder – vĂ„ra kroppar – sĂ„ börjar hon Ă„ter att leva och dansa…

LÀs mer i följande delar:

I nÀsta avsnitt kan du lÀsa mer om hur du aktivt kan stÀrka kontakten och hedra din inre kvinna:

Del 5: Om att hedra det feminina inom var och en.
Del 6. Om att balansera vÄr ljuskropp (Merkaba-meditation).

Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl