Krisens stadier och nya möjligheter

En kris brukar delas in i fyra stadier. Chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen. Var befinner vi oss just nu som vÀrld och hur kan vi anvÀnda denna kris för utvecklas?
bro
 Vi har aldrig befunnit oss i den situation vi befinner oss i som vÀrld just nu och det Àr inte konstigt alls att mÀnniskor Àr rÀdda. Det Àr inte mÀrkligt alls att konspirationsteorierna spretar Ät alla hÄll, att mÄnga vill förneka krisen och att flödena fylls av protestlistor. Den mÀnskliga hjÀrnan gör allt den kan för att försöka ÄterupprÀtta nÄgon slags kÀnsla av kontroll.
 
Den vÀrld vi kÀnde till omkullkastades totalt och den bild vi hade av framtiden rycktes bort pÄ ett ögonblick. Vi befann oss plötsligt i en helt annan vÀrld, med en helt annan, fullstÀndigt oviss framtid. Plötsligt sÄ kunde vi inte planera nÄgot alls. Vi blev tvungna att helt stanna upp i nuet och hur gÀrna vi Àn skulle vilja fly eller ÄtergÄ till det gamla sÄ gÄr det inte. VÄr verklighet har blivit permanent förÀndrad.
 
Det hĂ€r Ă€r ett scenario som de flesta mĂ€nniskor som har genomgĂ„tt nĂ„gon form av svĂ„r kris kĂ€nner igen. Att det finns ett “före” och “efter” och att livet aldrig mer kommer att bli sig likt.

Krisens fyra stadier

 En kris brukar delas in i fyra olika stadier:
 
  • Chockfasen
  • Reaktionsfasen
  • Bearbetningsfasen
  • Nyorienteringsfasen

Jag skulle sÀga att vi rent kollektivt befinner oss nÄgonstans dÀr vi pendlar mellan reaktionsfasen och bearbetningsfasen.
 
Reaktionsfasen Àr fylld av starka kÀnslor som ibland innebÀr att vi tvingas stÀnga av helt för att orka med det praktiska. Den kan prÀglas av smÀrta, protest, skuldkÀnslor, anklagelser, Ängest, oro, depressivitet och förnekande.
 
Bearbetningsfasen innebÀr att vi successivt ÀndÄ börjar acceptera det som har hÀnt, men vi pendlar ofta fram och tillbaka ett tag, till kÀnslor i reaktionsfasen.
 
Nyorienteringsfasen handlar givetvis om att hitta ett nytt fungerande sÀtt att leva pÄ i den nya verklighet som har uppstÄtt. 

Vanliga krisreaktioner

NÀr mÀnniskor (individuellt eller kollektivt) genomgÄr stora kriser och de fundament som vi byggt vÄra liv pÄ faller sÄ Àr följande reaktioner vanliga: 

  • Vi försöker hitta en syndabock sĂ„ att vi kan stĂ€lla nĂ„gon till svars.
  • Vi försöker hitta förklaringar och mening med det som skett.
  • Om vi inte hittar nĂ„gra förklaringar sĂ„ försöker vi hitta pĂ„ förklaringar som faller inom ramen för vĂ„r egen logik eller trossystem.
  • Vi förminskar eller förnekar problemet sĂ„ att det ska kĂ€nnas hanterbart.
  • Vi projicerar vĂ„ra rĂ€dslor genom att skapa konflikter och grĂ€l med andra som kan distrahera oss ifrĂ„n hur obehagligt det kĂ€nns att inte ha nĂ„gon kontroll och att leva i total ovisshet. 

Kris = Utveckling

Även om det inte kĂ€nns sĂ„ mitt i krisen sĂ„ finns det en gĂ„va att hĂ€mta i varje kris eftersom varje kris i sig leder till utveckling. MĂ„nga famlar just nu efter syndabockar och efter att fĂ„ Ă„terupprĂ€tta nĂ„gon sorts kĂ€nsla av kontroll igen. MĂ€nniskor tycker inte om att sakna kĂ€nslan av kontroll, Ă€ven om kontroll i det yttersta Ă€r illusion.
 
MĂ„nga vill att vi ska kunna Ă„tergĂ„ till det “normala”. Till det “gamla”. Men vill vi verkligen det? Skulle vi inte dĂ„ gĂ„ miste om en fantastisk möjlighet till att utvecklas och förĂ€ndras, bĂ„de som individer och som samhĂ€lle? 

Ödmjukhet och respekt för livet

 Vi har aldrig befunnit oss i den hÀr krisen tidigare och ingen av oss har dÀrför de exakta svaren pÄ hur vi pÄ bÀsta sÀtt tar oss vidare. Men ödmjukhet Àr ett fantastiskt verktyg. Med ödmjukhet inför varandra och inför vÄr egen ovisshet sÄ kan vi mötas och finna gemensamma och hÄllbara vÀgar framÄt. BÄde vad gÀller vÄr moder jord, vÄr hÀlsa och vÄrt ekonomiska system.
 
VÄrt ekonomiska system har hittills byggt pÄ att hÄlla pengen vid liv, snarare Àn pÄ att hÄlla mÀnniskor, djur och natur vid liv. I den hÀr krisen ges vi nu möjligheten att hitta ett nytt sÀtt att leva pÄ dÀr vi hedrar det liv som finns i oss och omkring oss.
 
Vi Ă€r alla fullt medvetna om det ohĂ„llbara i vĂ„rt tidigare sĂ€tt att leva. Vi vet att vi inte lĂ€ngre kan bygga vĂ„r överlevnad pĂ„ konsumtion och tillvĂ€xt som utarmar och förstör vĂ„r jord. Att Ă„tergĂ„ till det normala Ă€r dĂ€rför inte önskvĂ€rt alls. Vi kan dĂ€remot anvĂ€nda den hĂ€r krisens lĂ€rdomar för att skapa ett mer hĂ„llbart sĂ€tt att leva pĂ„ alla plan. Det handlar alltsĂ„ inte om att “rĂ€dda jobben” eller om att “rĂ€dda ekonomin”. Det handlar om att lĂ€ra oss att leva i sann respekt för vĂ„r moder jord, oss sjĂ€lva och varandra. Att lĂ€ra oss att leva i sann respekt för livet.
 
LÄt detta fÄ bli vÄr nyorienteringsfas. 
 

För mer intressant lÀsning...

Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl