Jag skiter i dina betyg

Till mina egna barn och alla andra vackra barn dÀr ute i vÀrlden. MÄ ni alltid minnas och kÀnna vari ert sanna vÀrde bestÄr.
Skrattande barn

Mitt Àlskade barn


Jag kommer aldrig att bry mig om vilka betyg du fÄr, jag kommer bara att bry mig om ifall du kÀnde glÀdje under tiden dÄ du lÀrde dig dina nya kunskaper.

Jag kommer aldrig att bry mig om vilken siffra du bidrar till i statistiken. Jag kommer aldrig att bry mig om vilken rangordnad plats du sÀtter Sverige pÄ i den internationella jÀmförelsen eller hur vÀl du anses kunna bidra till den globala konkurrensen. 

Jag kommer aldrig att bry mig om hur systemet ser pÄ dig, jag kommer bara att bry mig om hur du ser pÄ dig sjÀlv. Jag kommer bara att bry mig om hur mycket av dig sjÀlv som du fick lov att uttrycka och lÀra kÀnna under tiden dÄ du utforskade vÀrlden och pÄbörjade din vandring ut i vuxenlivet.

Mitt Ă€lskade barn…

Om du lyckas gÄ igenom dina skolÄr med bibehÄllen sjÀlvkÀnsla och livsglÀdje, med förmÄgan att höra dina egna tankar ibland myllret av tankar.

Om du lyckas gÄ igenom dina skolÄr med bibehÄllna drömmar och tillit till livet och vÀrlden.

Om du lyckas gÄ igenom dina skolÄr med bibehÄllen tilltro till dig sjÀlv och andra mÀnniskor, med bibehÄllen nyfikenhet och entusiasm inför vad livet kan ge dig och inför vad du kan bidra med till livet.

Om du lyckas gĂ„ igenom dina skolĂ„r med bibehĂ„llen kĂ€nsla för ditt oĂ€ndliga vĂ€rde som mĂ€nniska – med bibehĂ„llen kĂ€rlek och empati för dig sjĂ€lv och andra – dĂ„ har du gjort ett hĂ€stjobb mitt Ă€lskade barn.

Om du stÄr dÀr pÄ din student (eller pÄ nÄgon annan plats dÀr du vill stÄ) med din integritet intakt, med ett ogrusat livsmod och med din kreativa skaparkraft oförstörd, dÄ har du Ästadkommit mer Àn vad nÄgon nÄgonsin kunnat förvÀnta sig av dig.

Om du stÄr dÀr i full kontakt med dina kÀnslor, med full förstÄelse och respekt för dina egna behov, om du stÄr dÀr den dagen med dina vida vingar fullt utstrÀckta redo att ta emot vÀrlden och lÄta vÀrlden ta emot dig. Redo att för första gÄngen fÄ följa din egen vilja, tryggt förvissad om att var den Àn mÄ leda dig sÄ leder den dig rÀtt.

Om du stÄr dÀr den dagen med ett brinnande hjÀrta, fullt övertygad om din förmÄga att förverkliga dina drömmar.

DĂ„ mitt Ă€lskade barn, sĂ„ har du Ă„stadkommit lĂ„ngt mer Ă€n vad den hĂ€r vĂ€rlden var förmögen att ge dig… 

Ur sÄngen Ikaros av Björn Afzelius

”Vem besitter förmĂ„gan att veta
Vad som ryms i en ny individ?
Och vem kan sÀga till nÄn annan hur lyckan ser ut
Vem kan sÀga vad nÄn annan vill bli?

LÄt dina blommor slÄ rot dÀr det finns jordmÄn
LÄt dina vÀxter fÄr leva dÀr de trivs
LĂ„s inte in dina plantor i ett drivhus
LÄt de fÄ slippa ett onaturligt liv
LÄt den du Àlskar fÄ pröva sina vingar
En dag sÄ flyger din Àlskade rÀtt
Vill du bli respekterad av din avbild
SĂ„ fĂ„r du visa din avbild respekt
”

 

Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl