Det finns inga dysfunktionella barn

Vad innebÀr det för en mÀnniska att vÀxa upp i en vÀrld dÀr vi inte fÄr strÄla som de solar vi Àr? Det finns inga dysfunktionella barn. Bara barn som har anpassat sig till att leva i en dysfunktionell vÀrld.
Flyga drake solnedgÄng

FörestÀll dig att du Àr en sol, men att ditt ljus gör mÀnniskor omkring dig besvÀrade. FörestÀll dig att din vÀrme fÄr mÀnniskor att kÀnna obehag och att din kÀrlek gör mÀnniskor obekvÀma. Vad skulle du göra dÄ? Om du var en sÄdan sol?

Jag har insett detta tidigare, men jag inser det idag pÄ en Ànnu djupare nivÄ, vad det innebar att vara en sol som inte fick skina. Jag inser nu vilka effekter det har haft pÄ mitt liv och pÄ mitt vÀlmÄende att jag gÄng pÄ gÄng försökte slÀcka mig sjÀlv för att bli omtyckt och accepterad. Jag minns att jag redan i tidig barndom bar pÄ en kÀnsla av att vara frÀmmande i vÀrlden. KÀnslan av att jag egentligen kom ifrÄn en vÀrld som var mer förmögen att bÄde ge och ta emot kÀrlek.

Jag hade nu landat i en vÀrld dÀr min kÀrlek var besvÀrande, dÀr min glÀdje, mitt skratt, min livsglöd och energi var irriterande. Jag hade landat i en vÀrld dÀr konkurrens, bedömningar, vÀrderingar och hierarkier alltid krÀvde att nÄgon skulle vara sÀmre för att nÄgon annan skulle kunna vara bra. DÀr nÄgon annan alltid behövde ha det sÀmre, för att nÄgon annan skulle ha det bra.

Jag anpassade mig givetvis. Gjorde mig mindre Àn vad jag var. Tystare Àn vad jag var. Mindre rörlig Àn vad jag var. Mindre glÀdjesprudlande Àn vad jag var. Jag blev kraftlös för att nÄgon annan skulle fÄ kÀnna sig kraftfull. Jag blev sorgsen för att nÄgon annan skulle fÄ kÀnna sig glad. Jag blev destruktiv för att nÄgon annan skulle fÄ kÀnna sig kreativ och jag valde att kÀnna mig vÀrdelös för att nÄgon annan skulle fÄ kÀnna sig vÀrdig.

Det Àr inte svÄrare Àn sÄ. All sjukdom Àr stagnerad energi. Energi som vÀnts inÄt till ett slutet rum dÀr den inte lÀngre fÄr flöda fritt. Som kontinuerliga blixtnedslag dÀr energin brÀnner sönder nervtrÄdarna för att kroppen saknar en Äskledare.

Att tÀnda sin sol igen

Det gör mig sorgsen, frustrerad, vemodig och upprörd att vi skapat ett system dÀr vÄra barn inte fÄr finnas i sin fulla kraft. DÀr vÄra barn inte fÄr utlopp för sin fullstÀndiga uppenbarelse, sin enorma energi , sin kÀrlek till livet och sin oerhörda potential.

Det finns inga dysfunktionella barn. Det finns bara dysfunktionella vuxna som anpassat sig till ett dysfunktionellt system och nu önskar att barnen ska göra detsamma. Vi fick lÀra oss att allting handlar om det yttre och om huruvida vi passade in i den yttre formen eller inte. VÄra inre var det ingen som sÄg. Vi började att ignorera vÄra egna behov och vÄra egna kÀnslor. Vi körde över oss sjÀlva sÄ pass mÄnga gÄnger att vi slutade att kÀnna vÄra egna kÀnslor och behov och vi förvÀntar oss nu att barnen ska göra detsamma. Vi till och med drogar barnen och betraktar dem som sjuka. Det Àr vi som i vÄrt oförstÄnd gör dem dysfunktionella. Energin behöver fÄ sitt utlopp och det Àr vÄr uppgift att hjÀlpa dem att kanalisera den.

MÀnniskors rÀdslor skrÀmde mig tidigare men de skrÀmmer mig inte lÀngre. Jag har bestÀmt mig för att bara vara jag, fullt ut. Jag har bestÀmt mig för att vara precis sÄ kraftfull som jag Àr, precis sÄ lycklig och energisprudlande, kreativ och vÀrdefull som jag Àr. Jag har bestÀmt mig för att Äterigen ösa av min kÀrlek till alla som vill och vÄgar ta emot. Det Àr jag skyldig mig sjÀlv. Jag har bestÀmt mig för att lÄta den strÄlande sol som Àr jag lysa sÄ som den alltid varit menad att lysa i full tillit till att den som blir besvÀrad införskaffar ett par rejÀla solbrillor med bra UV-skydd.

För en vĂ€rld befolkad av levande mĂ€nniskor


Sanna Nova Emilia

Sanna Nova Emilia

Allt jag förmedlar – i mina texter, böcker och scenframtrĂ€danden – Ă€r fött ur en lĂ€ngtan att fĂ„ levandegöra mĂ€nniskans inre, nĂ„ Ă€n djupare in i vĂ„r mĂ€nskliga existens och i upplevelsen av att vara mĂ€nniska. Efter att fĂ„ öppna dörrar och bygga broar mot en plats dĂ€r vi alla fĂ„r möjlighet att leva lika fria som vi föddes. Som sanna skapare av vĂ„rt eget personliga universum...
Dela artikeln
Dela pÄ facebook
Facebook
Dela pÄ twitter
Twitter
Dela pÄ linkedin
LinkedIn
Dela pÄ whatsapp
WhatsApp
Dela pÄ email
Emejl