“LET FOOD BE THY MEDICINE – AND GOOGLE THY DOCTOR”

Innehållsförteckning

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

“Let Food be thy Medicine and thy Medicine be Food” – Hippocrates

“When diet is wrong, medicine is of no use. When diet is right, medicine is of no need” – Ayurvedic proverb

Trots att föroreningar, besprutnings- och bekämpningsmedel, kemikaler, processad föda etc. förmodligen inte var ett särskilt avgörande bekymmer på Hippocrates tid så fanns tydligen denna medvetenhet redan då – Att vår föda kan vara vår allra bästa medicin. Jag vill med denna artikel inspirera människor till läkedom på naturlig väg och till att bota orsakerna istället för symptomen.

För en tid sedan sökte jag upp sjukvården till följd av svåra smärtor i livmoder och bäcken. Jag fick konstaterat att jag hade börjat utveckla Myom. “Myom är en godartad tumör som kan uppstå i livmoderns muskelvävnad. Knutan består av muskelceller och bindväv. Ofta bildas flera myom.” (Källa: Vårdguiden).

Jag hade under en längre tid känt av en hormonell obalans i min kropp (kvinnor känner sådant) och jag hade med hjälp av Google lyckats konstatera att mina symptom överensstämde med symptomen för Östrogenöverskott. I mötet med den lite småbarska kvinnliga gynekologen så ställde jag givetvis frågor om vad som orsakade Myom och hur jag kunde bli fri ifrån det. Hennes svar blev att man inte vet orsakerna till att kvinnor utvecklar Myom. Därefter skickade hon iväg mig med rådet att ta en värktablett när smärtan blev för svår tillsammans med de uppmuntrande orden att Myom ofta tillbakabildas och försvinner av sig själv när en kvinna går in i menopausen. Dvs för min egen del om ca 15 år!

Eftersom jag hade lite svårt att acceptera att jag plötsligt blivit dömd till värk i femton år så sökte jag mig åter till Google. Ganska snabbt hittade jag följande konstaterande: “Ingen vet säkert varför man får myom, men förändrade nivåer av hormonet östrogen verkar spela in. När en kvinna närmar sig klimakteriet och hennes östrogennivåer sjunker, kommer troligtvis myom att krympa eller nästan försvinna. Man har inte hittat några andra riskfaktorer för att få myom än att vara i fertil ålder.” (Se källa)

Hmm… Östrogenöverskott igen alltså… Hmm…. När jag läste vidare om hur man balanserar ett östrogenöverskott så fanns en hel del medicinska tips, men jag fastnade för de relativt få kostråd jag hittade. Jag hittade bland annat information om att det ökade östrogenöverskottet hos kvinnor idag kan bero på att vår miljö blir mer och mer förorenad med exenöstrogener – östrogenlika kemikalier – som stör kroppens hormonella funktioner. Jag ringde Sjukvårdsupplysningen för att få mer tips och råd för hur jag på egen hand skulle kunna återställa mina hormonella oblanser. Jag förklarade att jag blivit diagnosticerad med Myom och att jag fått rekommenderat att äta värktabletter men att jag sökte alternativ för hur jag kunde bli frisk. Kvinnan på Sjukvårdsupplysningen berättade för mig att alternativet jag hade var Hysterektomi – dvs att operera bort min livmoder, vilket kändes en aning “Hysteric to me”.
“Men?…” undrade jag “Jag har förstått att Myom är förknippat med östrogenöverskott, finns det då inget sätt att påverka min hormonella obalans med hjälp av kosten?”
“Jo det kanske det gör,” svarade kvinnan på Sjukvårdsupplysningen medan jag hörde hur hon klickade på sin dator “men här på Vårdguiden så står det att alternativet är hysterektomi.”

Vi la på luren och jag började nu att Googla på “hysterektomi”. Inte för att jag i min vildaste fantasi hade tänkt operera bort min livmoder men för att se vilka alternativ som fanns. Och det var nu jag hittade den artikel som avgjorde allt för mig: “Kvinnor opereras helt i onödan” I artikeln fanns flera kostråd som jag började följa. Vegetarisk kost äter jag redan, så mitt nästa steg blev att utesluta mjölk, mjöl och socker, samt att börja äta mer Raw Food. Två veckor efter min ändrade kost hade värken ifrån livmodern helt försvunnit. Nu drygt tre veckor efter min nya kost så har jag upptäckt ett fantastiskt bonusresultat av min ändrade kost. Den psoriasis som jag tampats med i 20 års tid är i stort sett helt borta!

Denna fantastiska upptäckt fick mig att söka mig till Google igen varpå jag hittade en oerhört intressant artikel om att våra mjölkprodukter (givetvis!) innehåller stora mängder av det kvinnliga hormonet östrogen. Gravida kor som mjölkas. Såklart att det finns östrogen i möjlkprodukter! Jag inser i samma artikel att det som mest troligt bidragit till att min psoriasis försvunnit är att jag uteslutit gluten ur min kost.

Utdrag ur artikeln “Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar” 

“Skadorna, följdsjukdomar och överkänslighet för Gluten och komjölk visar sig nu allt längre ner i åldrarna som tex ADHD, ADD, Damp, Autism, diabetes, psykiska besvär, luftvägsbesvär, infektionskänslighet, öron/ögon besvär, reumatiska besvär, små febertoppar, eksem, hudbesvär, diareé, förstoppning, uppsvälld buk, övriga mag/tarmbesvär, bristsjukdomar, anemi, blodtrycksbesvär, hormonell obalans, övervikt, undervikt, överdrivet sockerbegär, sköldkörtelbesvär, mm mm”

Jag är tacksam för sjukvården som ställde min diagnos, vilket de är bra på. Jag är även enormt tacksam för Google och alla kritiskt tänkande människor som delar med sig av sin kunskap och erfarenheter, vilket gav mig den vägledning jag behövde för att bli frisk. Att operera bort min livmoder hade varken förändrat min hormonella obalans eller läkt ut min psoriasis.

För en friskare värld…

Sanna Nova Emilia

Ps. Jag upprör säkert en och annan doktor med min rubrik. Låt mig då förtydliga att jag inte menar att Google kan ersätta ert arbete, men definitivt komplettera det.

Mer information om Hysterektomi och alternativen till invasiv kirurgi 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Picture of Robert Jarnroth
Robert Jarnroth
Dela artikeln
Facebook
Twitter
Epost